Volg ons op Twitter

Hoe boek je een artiest voor je evenement?

Interview met Niek Boes. Al 20 jaar gewaardeerde artiest op bedrijfsevenementen.

Artiesten zijn net mensen, behandel ze zo!

 Wij kunnen je vertellen hoe je omgaat met artiesten op je evenement. Maar voor dit speciale interview hebben we het aan de artiest zelf gevraagd. We spraken Niek Boes in Amsterdam in januari 2012. Hij was enthousiast over het idee om vanuit het perspectief van de artiest de do’s en dont’s met organisatoren te delen! Een artiest die bijna 4.000 keer heeft opgetreden op bedrijfsevenementen in Nederland, die kan het weten.

Hoe kom ik in contact met een artiest?
Via een artiesten- of organisatiebureau en/of via het management van de artiest. Als je weet welke artiest je zoekt, kun je hem of haar steeds vaker ook zelf vinden. Google een naam, zoek op Facebook of Twitter en neem direct contact op. Voordeel daarvan is dat de artiest jou zelf kan uitleggen wat zijn of haar bijdrage aan je evenement is. Ook als je een artiest via een bureau boekt, kun je vragen om rechtstreeks contact.

Een artiest zal je vragen naar de doelgroep, het thema, wat je wilt vertellen, om daar vervolgens op in te spelen.

Hoe weet ik welke artiest bij mijn evenement past?
Een artiestenbureau kan jou daarbij goed adviseren. Maar je kunt je ook oriënteren door naar beeldmateriaal te vragen of een referentie te vragen. Staar je niet blind op YouTube filmpjes, want als je zeker van je zaak wilt zijn, vraag dan of je een optreden mag bijwonen. Ga in ieder geval niet uit van je eigen smaak of die van je opdrachtgever: het publiek is leidend bij deze keuze. Dus verdiep je in de smaak van je doelgroep.

Kan ik een optreden vooraf bijwonen?
Meestal is dat in overleg prima mogelijk. Vraag naar de agenda mogelijkheden van de betreffende artiest. De opdrachtgever van het betreffende optreden zal toestemming moeten geven. Net zoals de artiest jou kan vragen of zijn potentiële klanten tijdens jouw evenement een kijkje mogen nemen. Als je gaat kijken, let er dan op dat je een evenement kiest met een vergelijkbare sfeer.

Waar moet je op letten als je een contract afsluit?
Niek Boes: ‘’Ik merk dat contracten slecht worden gelezen dus mijn tips is: lees het contract, stel vragen, ga niet akkoord met onmogelijke clausules en onderhandel daar waar nodig’’. Een bekende annuleringsclausule is die van het ‘’TV optreden in het voordeel van de carrière van de artiest’’. Ook over een dergelijke clausule kun je onderhandelen.

Wat is een rider?
In een rider staan de specifieke voorwaarden die gelden voor het optreden van de door jou geboekte artiest. 

Over de riders van artiesten gaan vreemde verhalen rond. Denk blauwe M&M’s, speciale handdoeken, whisky en kleedkamers met jacuzzi. Ook hiervoor geldt: artiesten zijn gewoon mensen. Kun je je niet vinden in bepaalde voorwaarden dan staat het je vrij om ernaar te vragen of te onderhandelen.

Dit is de rider van Niek Boes als voorbeeld.

Welke voorwaarden worden aan een kleedkamer gesteld?
Een invalidetoilet is geen fatsoenlijke kleedkamer. Wat voldoet wel:
-          een verwarmde, verlichte kamer met een stoel en een tafel
-          een toilet met spiegel en wastafel in de buurt die niet door de gasten wordt gebruikt
-          koffie, thee, water en fris, in principe geen alcohol voorafgaand aan het optreden.

Heb je maar één zo’n kamer tot je beschikking? De meeste artiesten vinden het geen probleem om een kleedkamer te delen. Maar dat moet je wel vooraf overleggen.

Wat eten artiesten op een evenement?

altArtiesten eten het grootste deel van de week op evenementen en locaties serveren vaak dezelfde soorten gerechten voor de crew (denk lasagna, friet en saté). Dat wordt iedereen zat! Een gezonde, warme maaltijd volstaat. Met het buffet mee-eten is ook prima, maar laat dan iemand van de catering een bordje halen. Het aantal te verzorgen maaltijden staat in het contract maar overleg altijd of de artiest wil eten of direct doorgaat naar een volgend optreden.

 

Heb ik invloed op de kleding van de artiest?
De artiest staat ten dienste van het evenement. Dus ja, daar mag je je wensen over uitspreken. Als een artiest tijd heeft, kun je vragen of hij of zij na afloop in eigen kleding nog even met de gasten een drankje drinkt. Superleuk! Trouwens, als je het hebt over kleding: denk ook gepaste kleding van de technici en/of crew in de zaal

Hoe ga je om met artiesten?
Behandel je artiesten zoals je je gasten behandeld. Niet meer en niet minder. Geef ze een hartelijke ontvangst met een drankje, iemand die ze de weg wijst, een fatsoenlijke kleedkamer, een maaltijd. Het is de moeite waard want jij krijgt daarvoor een optreden, afgestemd op jouw publiek en jouw doelstelling en een artiest die voor jou schittert.

Kan ik vragen naar een optreden op maat?
Jazeker! Daarom is het zo belangrijk dat je zelf contact hebt met een artiest. Hij of zij wil ook graag het beste van zichzelf laten zien en dat gaat veel makkelijker als hij of zij weet voor wie en waarom hij /zij is ingehuurd. Als organisator kun je gebruik maken van de ervaring van de artiest: daar word je wijzer van! Beperk een artiest daarom niet teveel in zijn artistieke vrijheid.


Moet ik bloemen regelen als bedankje?
Je hoeft helemaal niets, maar het is hartstikke leuk als je artiesten een bos bloemen overhandigd. Als je eraan begint, zorg dan dat je bloemen hebt voor iedereen die op het podium staat. Maar voel je niet verplicht! Het is leuk als extra waardering. Wil je iets bijzonders doen: geef de technici een bedankje.


10 tips van Niek Boes:

alt1. Artiesten boek je rechtstreeks, via een artiestenbureau of via hun eigen management. In alle gevallen is het advies: probeer rechtstreeks contact met de artiest te krijgen! Artiesten kunnen hun artistieke talenten veel beter voor je inzetten als ze weten waarom ze zijn ingehuurd.

2. Bedenk wat het hoogtepunt is van je evenement. Dat is zelden het optreden van de artiest, want dat staat ten dienste van je evenement.

3. Maak geen onderscheid tussen verschillende artiesten in de luxe van de kleedkamer, bloemen, cadeautjes etc. Iedereen doet zijn best.

4. Zorg goed voor de artiest, zorg zo mogelijk nog beter voor de technici! Die zijn al veel langer bezig en doen vaak lichamelijk zwaar werk.

5. Regel een parkeerplek voor de technici die vaak met een bus komen en heel veel spullen uitladen. Vaak past hun bus niet in de parkeergarage, is er geen plek voor de deur of zijn de parkeerkosten exorbitant hoog. Denk dan bijvoorbeeld aan valet parking. De artiest parkeert het liefst dichtbij de achter- of artiesteningang

6. Bespreek vooraf met de artiest of hij of zij jouw bedrijfsnaam mag gebruiken voor (enthousiaste) uitingen over het evenement via social media zoals Twitter en Facebook.

7. De meeste podia zijn te laag! Zorg voor een podium van minstens 50 cm zodat iedereen een kans heeft om het optreden mee te maken en denk na over de beste plek voor je podium. Meestal staat het podium aan de korte kant van de zaal. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een podium aan de lange kant van een zaal waardoor meer mensen van dichtbij bij het optreden betrokken zijn..

8. Bespreek samen met de artiest hoe en of hij/zij aan- en afgekondigd wordt en of er na afloop bloemen worden overhandigd

9. Check of de artiest zijn eigen licht en geluid meeneemt, of anderen er gebruik van mogen maken en welke kosten daarvoor worden berekend. De meeste artiesten hebben een vrije groep en/of krachtstroom nodig. Dat kun je eventueel ook oplossen met een aggregaat.

10. Zorgt dat de locatie weet dat je een artiest hebt geboekt, zodat zij de technici kunnen opvangen en voorbereid zijn op veel spullen, kabels en tijdelijke troep.
 

Over Niek Boes

Nederlands meest onbekende, bekende Nederlander. Een optreden van Niek Boes is een van de meest verrassende, unieke showspektakels in de wereld. Met talloze optredens in binnen en buitenland, behoort hij tot de meest exclusieve artiest in zijn genre.

Zijn shows staan erom bekend een verpletterende indruk achter te laten op zijn publiek.

Zijn unieke gave om door middel van zijn stem een soundtrack van de wereld te maken is ronduit spectaculair te noemen. Hoe hij alleen met zijn stembanden en strottenhoofd bijvoorbeeld een stoomtrein, een straalvliegtuig of de geluiden van een bedrijf kan imiteren is niet onder woorden te brengen. Dat allemaal verpakt in een verbazingwekkend spektakel vol met cabaret, humor, vocal comedy, interactie en geluiden die alle zintuigen prikkelen.

 

Contact en boekingen

www.niekboes.nl | Niek Boes op Facebook | Twitter: @niekboes | Niek Boes op LinkedIn


All News